Thursday, April 8, 2010

Heemmmmm.... lama doh rasanya dapur dok berasap.  Ni baru 14 hari melahirkan Qayyum.  Dah semakin sihat.  Nanti lepas pantang buleh laa nak up-load menu2 yg best2.

No comments:

Post a Comment

Hari ni buat Triffle Puding untuk kakak... rasa larat lagi ni.. tapi dlm kul 3 lebih akak call ..... this weekend tak boleh balik plok... cian anak ibu.. so petang nanti ibu tapau jer leee buat kau orang berdua kat hostel...


Ni ada resipe untuk Triffle nii... so simple.. best sangat2 makan time2 musim panas camni.. try lee... tak rugi nyer..

Bahan-bahan
  • 1 tin susu cair
  • 1 sd besar gula
  • 4 sd besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
  • 1 biji kek swissroll (perasa pandan atau vanila)
  • 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
  • 1/2 tin buah pic dihiris
  • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
  • 1 mangkuk air panas
Cara Membuat
  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
  3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
  4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
  5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
  6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
  7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
Spaghetti Bolognse Ibu. Time ni budak2 cuti skul jadi masa pun panjang kat rumah. Masa yg ada tu rajin2 jengok kedapur buat spaghetti kat budak2 ... emmm... berselera dia orang makan...


Spagheti Bolognse

Spagheti Bolognse buat anak2 masa cuti skul hari tu...